#13 2016

Nu tager NASA på asteroidejagt

Forestil dig, at du kører med 130 km/t ad motorvejen og undervejs skal række armen ud og ramme en knappenål. Det er, hvad OSIRIS­-REx skal præstere, når sonden den 8. september drager mod asteroiden Bennu for – med 100.000 km/t – at tage den...

Radioaktivt vidunderstof giver energi til årtusinder

I 2030’erne vil thorium og smeltet salt skabe nærmest idiotsikker atomkraft. Nye reaktorer vil ud over at være ekstremt effektive også medføre et minimum af radioaktivt affald.

Avlet til at dø

Hunden gisper efter vejret, lider af eksem og får nemt øjenbetændelse. Men den er hverken syg eller gammel – den er bare en racehund. Vi har formet mange dyrearter efter behag, og det har haft sin pris for dem.

Fremtidens teknik er genial

Spis en svamp, der er dyrket på dit barns brugte bleer, og skyl måltidet ned med dit eget spildevand. Lyder det ulækkert? Du kan lige så godt vænne dig til tanken, for i fremtiden vil vi fjerne affald, producere mad, sikre rent drikkevand og...

Forskere vil skrue op for din intelligens

Hos kloge mennesker brillerer hjernecellerne som spillere på et hold, og med indøvede rutiner samarbejder de om at optimere hjernens processer. Sådan lyder forskernes nyeste bud. Nu er målet at finde hjernens coach og toptune vores intelligens.

Kun én mand forstår verdens sværeste bevis

En japaner har knækket en af matematikkens største gåder ved at opfinde sin helt egen form for matematik. Nu har han bare ét problem. Ingen andre matematikere forstår hans indviklede regnestykke.

Satellit-sværm skal erobre rummet

Tusindvis af satellitter vil snart regne ned over Venus’ skyer og Saturns ringe. Hver satellit er kun på størrelse med et frimærke, men tilsammen kan de give præcise billeder af Solsystemets mest gådefulde egne.

Svømmehud gør tigeren til en haj under vandet

Den bengalske tiger kan ikke bare svømme: Den kan holde vejret og dykke efter sit bytte, som denne hvide tiger i en amerikansk dyrepark. Tigeren er et af få kattedyr i verden, som ikke skyer vandet. Mellem den bengalske tigers kløer findes endda...

Tankens kraft styrer lam krop

En chip i hjernen giver bevægeligheden tilbage til en lammet mand. En com­puter oversætter signaler fra hjernen og sender dem videre til muskler i armen.

Sonder kortlægger Mars' tyngdekraft

Nyt kort viser Mars' tyngdekraft med en præcision helt ned til 100 km og gør det muligt at sætte rumskibe i mere præcise kredsløb.

Hår nedkøler myrer i varm ørken

Bittesmå hår virker som et skjold, der reflekterer solens stråler.

Bordpladen gnistrer med lyn- og tordenvejr

Lyn hamrer mod jorden fra en tordensky i et øde landskab. Men synet bedrager: lynet er kunstigt skabt, og skyen er et tot uld. Bag ulden gemmer sig en tynd ståltråd, hvorfra en såkaldt teslaspole afgiver spænding i form af gnister. Tesla­spoler er...

Hvalrostænder lokkede vikingerne til Grønland

En lukrativ indtægtskilde fra discount-elfenben var årsagen til vikingernes nordlige eventyr, lyder en ny teori. Dommedagskors og smykkeskrin af hvalrostand kan måske aflive myten om de forhutlede nordboer.

Hvordan virker briller med nattesyn?

I film bruger militærstyrker særlige briller til at se i mørke. Findes sådanne briller, og hvordan virker de?

Kan teleskoper se efterladte genstande på Månen?

Med moderne stjernekikkerter skulle man tro, at det er let at se efterladte genstande fra måne­landingerne. Er det muligt at se fx flagene?

Hvordan påvirker energi­drikke kroppen?

Undersøgelser viser, at energidrikke styrker udholdenhed og koncentration pga. indholdet af sukker og koffein. Undersøgelserne viser dog også, at en kop stærk kaffe med et par skefulde sukker kan have samme effekt.

Hvad nu hvis al isen smeltede?

Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad der ville ske, hvis al isen på Jorden smeltede. Hvordan ville fx Europa og Skandinavien komme til at se ud?

Hvad er det?

Grafen er det videnskabe­lige navn for ultratynde ark af karbon. Det er verdens første todimensionale materiale. Et grafen-ark er blot ét kulstofatom tykt og opbygget som et gitternet af sekskantede strukturer.